Medeniyetler İttifakı

Enstitüsü

Yönetici Mesajı

Rektörden

Bundan altı yüz yıl önce İbn-i Haldun, medeniyetleri araştırmaya yönelik yeni bir bilim dalını kurmuştu. Şaşırtıcıdır ki, “medeniyet” terimi bugün de sosyal bilimler ve medya alanında en yaygın analiz kriterlerinden birisidir.

Bugün de medeniyetlerin, dünyadaki sosyal, kültürel ve siyasi ayrımların yeni eksenini belirlediği ifade edilebilir. Dahası, insanlar arasındaki iletişim ve ulaşımın hızla gelişmesi ile medeniyetler arası ilişkilerin temeli radikal bir değişim geçirmektedir. İnsanoğlu bu süreci anlamanın iştiyakı içerisindedir.

Medeniyetler İttifakı Enstitüsünün (MEDİT) kurulması, medeniyetler ve medeniyetler arası ilişkiye yönelik büyüyen bu ilginin bir sonucudur. MEDİT, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından tanınan İbn Haldun Üniversitesi’nin bir birimidir.

Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları alanında yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir. Eğitim ve araştırma, Enstitünün benimsediği çok yönlü ve çok dilli yaklaşım ölçüsünde evrensel perspektiflidir. Türkçe, İngilizce ve Arapça eğitimde kullanılacak diller arasındadır. Belirli bir medeniyet çalışılırken, sosyal ve beşeri bilimlerdeki disiplinlerin çeşitli perspektiflerinden istifade edilecektir.

Üniversite Rektörü olarak, Enstitünün muhtelif uluslararası akademik ve öğrenci topluluklarının yanı sıra, benzer kurumlarla yaptığı işbirliği ile, çok yakında dünya çapında Medeniyet Araştırmaları alanının ileri gelen enstitüleri arasındaki yerini alacağından hiç şüphem yoktur.

Prof. Dr. Recep Şentürk

Yıldız (*) işareti olan alanlar zorunludur